Deze vegetarische dumplings (Gyoza) zijn heerlijk knapperig aan de buitenkant en gevuld met een smaakvolle mix van kool, wortel, shiitake en kruiden. Ze worden eerst kort gebakken voor een goudbruin korstje en daarna gestoomd voor een zachte textuur.
Perfect als voorgerecht, snack of lichte maaltijd, geserveerd met een hartige dipsaus op basis van sojasaus en sesamolie. Simpel te maken en boordevol smaak!

Vegetarische dumplings (Gyoza)
Equipment
- 1 Snijplank Voor het snijden van de groenten.
- 1 Keukenmes Voor het fijnsnijden van de ingrediënten.
- 1 Kom Voor het mengen van de vulling.
- 1 Lepel Voor het vullen van de dumplings.
- 1 Kwastje of vingertoppen Om de dumplingranden vochtig te maken voor het dichtvouwen.
- 1 Grote pan met deksel Voor het bakken en stomen van de dumplings.
- 1 Houten spatel Voor het omdraaien van de dumplings.
- 1 Klein kommetje Voor de dipsaus.
Ingredients
Voor de vulling
- 200 g witte kool (fijngehakt)
- 1 wortel (geraspt)
- 100 g shiitake of champignons (fijngehakt)
- 2 bosuitjes (in dunne ringetjes)
- 1 teentje knoflook (fijngehakt)
- 1 tl gember (geraspte)
- 1 el sojasaus
- 1 tl sesamolie
- 1/2 tl zout
- 1/2 tl peper
Voor de dumplings
- 20 wontoon of gyoza vellen (te koop in de toko of supermarkt)
- 1 el neutrale olie (bijv. zonnebloemolie)
- 50 ml water (om te stomen)
Voor de dipsaus
- 2 el sojasaus
- 1 tl rijstazijn
- 1/2 tl sesamolie
- 1/2 tl honing (of ahornsiroop)
- 1/2 tl chilivlokken (optioneel)
Instructions
Vulling bereiden
- Meng alle ingrediënten voor de vulling in een kom en laat 5 minuten staan zodat de smaken intrekken.
Dumplings vullen en vouwen
- Leg een vel op een schoon werkblad, schep een kleine lepel vulling in het midden.
- Maak de randen vochtig met wat water en vouw dubbel. Druk de randen goed dicht en maak eventueel plooitjes voor een traditionele look.
Dumplings bakken en stomen
- Verhit olie in een pan en bak de dumplings 2-3 minuten tot de onderkant goudbruin is.
- Voeg 50 ml water toe en dek de pan af. Laat 5-6 minuten stomen tot de vellen zacht zijn en de vulling gaar is.
Dipsaus maken en serveren
- Meng de ingrediënten voor de dipsaus in een kommetje.
- Serveer de dumplings warm met de dipsaus en geniet!