Dit gerecht combineert knapperige gebakken tofu met een heerlijke sticky saus, perfect in balans tussen zoet en hartig. Geserveerd met luchtige rijst en knapperige broccoli, is het een voedzame en smaakvolle maaltijd die eenvoudig te bereiden is. De tofu krijgt een krokant laagje en wordt daarna omhuld in een stroperige saus op basis van sojasaus, ahornsiroop en kruiden.
Ideaal voor wie op zoek is naar een eiwitrijk, plantaardig en snel gerecht boordevol smaak. Serveer het met sesamzaadjes en bosui voor de finishing touch!

Gebakken tofu met sticky saus, rijst en broccoli
Equipment
- 1 Snijplank Voor het snijden van de tofu, broccoli en bosui.
- 1 Keukenmes Om ingrediënten fijn te snijden.
- 1 Keukenpapier Voor het droogdeppen van de tofu.
- 1 Kleine kom Voor het mengen van de sticky saus.
- 1 Garde of lepel Om de saus goed te mengen.
- 1 Koekenpan of wok Voor het bakken van de tofu en het verwarmen van de saus.
- 1 Kookpan met deksel Voor het koken van de rijst.
- 1 Zeef of vergiet Voor het afgieten van de broccoli.
- 1 Maatlepels of maatbeker Voor het afmeten van de ingrediënten.
Ingredients
Voor de tofu
- 200 g stevige tofu
- 1 el maïzena
- 1 el sojasaus
- 1 el sesamolie
- 1 el neutrale olie (bijv. zonnebloemolie)
Voor de sticky saus
- 3 el sojasaus
- 2 el ahornsiroop of honing
- 1 el rijstazijn
- 1 tl gember (geraspt)
- 1 teentje knoflook (fijngehakt)
- 1 tl siracha (optioneel voor wat pit)
- 1 tl maïzena gemengd met 1 el water
Overige ingrediënten
- 150 g rijst (basmati of jasmijnrijst)
- 150 g broccoli (in roosjes)
- 1 tl sesamzaadjes (ter garnering)
- 1 bosui (in ringetjes)
Instructions
Tofu voorbereiden:
- Snijd de tofu in blokjes en dep droog met keukenpapier.
- Meng de tofu met maïzena, sojasaus en sesamolie. Laat even staan.
Sticky saus maken:
- Meng sojasaus, ahornsiroop, rijstazijn, gember, knoflook en sriracha in een kommetje.
- Verwarm in een pannetje en voeg het maïzena-papje toe. Laat inkoken tot een stroperige saus.
Tofu bakken:
- Verhit olie in een pan en bak de tofu goudbruin en krokant in 6-8 minuten.
Broccoli koken en rijst bereiden:
- Kook de rijst volgens de verpakking.
- Blancheer de broccoli 3-4 minuten in kokend water en giet af.
Samenstellen:
- Voeg de sticky saus toe aan de tofu en roer goed door.
- Serveer de tofu met rijst en broccoli.
- Garneer met sesamzaadjes en bosui.